De bayerske foralper

De bayerske foralper (tysk: Die Bayerischen Voralpen) er en fjellkjede i De nordlige kalkalper i Tyskland med utløpere i Østerrike. Det høgeste punktet ligger 2 086 moh. Fjellkjeden omfatter den bayerske delen av fjellkjeden mellom elvene Loisach i vest og Inn i aust; fjellet er ca. 80 km langt og 20 til 30 km bredt. 

Bortsett fra Estergebirge som ligger heilt i vest, er alle fjelltoppene i De bayerske foralper under 2 000 meter høge. Bare enkelte av toppene er utprega kalkklipper. 

Ifølge Deutcher Alpenvereins inndeling av Øst-Alpene av 1984 omfatter De bayerske foralper følgende område: foralperegionen fra Murnau via Kochel am see, Bad Tölz til Rosenheim − Inn til Kiefersfelden − Kieferbach − Glemmbach − Ellbach − Kaiserhaus − Brandenberger Ache − Erzherzog-Johann-Klause − Sattelbach − Ampelsbach − Achenbach − Walchen − Isar til Krün − Kranzbach − Kankerbach − Garmisch-Partenkirchen − Loisach til Murnau.

I vest starter De bayerske foralper med Estergebirge med fjelltoppen Krottenkopf (2 086 moh), den høgeste tinden i Foralpene. Nordaust for dette fjellet er toppene Herzogstand (1 731 moh.) og Heimgarten (1 790 moh.).

Den austlige delen av De bayerske foralper mellom elvene Isar og Inn består av  Mangfall-fjella med Tergernseern-fjella. Ettersom elvene Rottach, Weißach, Schlierach og Leitzach munner ut i elva Mangfall er heile området drenert, og et viktig reservoar for grunnvatn for Münchenområdet. Den høgeste toppen er Hintere Sonnwendjoch (1 986 moh.), som imidlertid ligger på østerriksk territorium.

Mellom Estergebirge i vest og Mangfallgebirge i aust ligger fjellveggen Bendeiktenwand (1 801 m.o.h.), Kocheler Berge med Isarwinkel.

De bayerske foralper grenser mot følgende andre fjellgruppene i Alpene: 

I nord grenser De bayerske foralper til For-Alpene.

Mange topper i De bayerske foralper regnes blant byfjella til München, og kan bestiges gjennom heile året til fots, på ski eller truger. De fleste av toppene har gode og enkle, og også familievennlige, stier. Noen topper har vakre, og for det meste godt sikrede, klatreruter i alle vanskelighetsgrader (UIAA II, X): Roßstein og Buchstein, Plankenstein (rett opp austeggen: IV+, Nålen på sørveggen: X), Ruchenköpfe (Münchenriften: III, Dülferriften: IV). En spesielt berømt skiløype er Rotwand-Reib’n, over Rotwand. 

Via Alpina, ei vandrerrute som krysser landegrensene og går gjennom heile Alpene, går også gjennom De bayerske foralper. 

Den lilla ruta i Via Alpina går med ni etapper gjennom De bayerske foralper:

Vandrerruta Traumpfad (norsk: drømmestien) fra München til Venezia går også gjennom De bayerske foralper, men dette er ikke ei offisiell vandrerrute.

Rotwand (1884 m), Mangfallgebirge

Plankenstein (1768 m) og Risserkogel (1826 m)

Utsikt mot sørvest fra Bischof(2 033 m) sett fra Krottenkopf (2 086 m), Estergebirge

Roßstein ogBuchstein (1 701 m) sett fra Schönberg

Nordveggen av Benediktenwand (1 801 m)

Heimgarten (1 790 m) sett fra Herzogstand

Hinteres Sonnwendjoch (1 986 m)

Utsikt fra Seekarkreuz (1 601 m) over Karwendel